Det norske bandylandslaget

Sverige har en mye lengre bandyhistorie enn oss nordmenn og det var derfor ingen overraskelse at Norges første landskamp for herrer ble spilt akkurat mot dem i 1927. Det få vet er at også Norge har internasjonale resultater med to medaljer i VM. Landslaget tok sølv i VM i 1965 og bronse så sent som i 1993.

Norge spilte allerede i 1921 landskamp mot Sverige, men den gang kun med 7 mann på hvert lag. Derfor teller ikke denne kampen som offisiell. Men kun seks år etter hadde Norge fått flere gode klubber og klarte å stable 11 mann på banen.

Vinter OL i 1952

Norges landslag fikk også være med å spille under vinter-OL i 1952. Bandy var nemlig en oppvisningsidrett under arrangementet i Oslo og vi fikk kamper både mot Finland og Sverige. Dette var på mange måter gjennombruddet for rekrutteringen av bandyspillere her hjemme og det tok nå ikke lang tid før vi hadde et av verdens beste bandylag.

Kvinnene kom etter

Etter sølvet i 1965 som ble spilt i Sovjetunionen, skuffet landslaget i flere år og det så ut til at både rekrutteringen og interessen hadde dabbet av. Allikevel fikk kvinnene sammen et landslag i 1980 og har siden den gang klart å vinne hele tre medaljer i deres VM. For gutta skulle gå hele 28 år til neste VM medalje, anført av Christer Lystad, som også har flest landskamper for Norge i bandy. Han la opp både som klubb og landslagsspiller i 2014, 42 år gammel. Landslaget klarte en 5. plass i årets VM, samme plassering landslaget har hatt siden 2001 i verdensmesterskapet.