Bandyens historie

shutterstock_118588342

Bandy er en gammel sport, selv om den i begynnelsen ble spilt på sletter og jordbaner, og ikke på is. Spillet stammer antakelig fra Iran, Egypt eller Hellas, og gamle veggmalerier viser at spillet ble spilt rundt 480 f.Kr. Andre malerier er enda eldre, slik at spillets røtter går flere tusen år tilbake i tid.
Ettersom sporten er såpass gammel, finnes det ulike varianter av den i mange land. Sporten er i slekt med idretter som hurling, shinty og en islandsk idrett som heter knattleikr. Sportens nåværende navn kommer fra det walisiske ordet bandy, som antakelig henviser til en krokete kjepp. Et spill ved navn Bandy-ball ble spilt i det 13.århundre.

Den moderne versjonen av bandy, der det spilles på is, dateres til rundt 1750, med opprettelsen av ulike klubber, blant annet Bury Fen Bandy Club. Mange kjente fotballklubber hadde ordet bandy i klubbnavnene sine. Spillets regler ble fastsatt i 1891, med stiftelsen av Englands National Bandy Association. Før den tid ble lagene ganske enkelt enige om reglene før hver enkelt kamp, men dette var selvsagt upraktisk i lengden. Etter hvert begynte sporten også å spre seg til andre land, og kom til Norge på starten av 1900-tallet.