Bandy World Cup

shutterstock_211662238

Bandy World Cup er en årlig turnering innen bandy. Lagene som konkurrerer er klubblag, ikke landslag, og lagene kommer fra hele verden. Turneringen arrangeres i Ljusdal i Sverige, og spilles vanligvis i oktober. Kampene spilles fra torsdag til søndag samme uke, og det spilles kamper nesten døgnet rundt. Turneringen har blitt spilt for herrelag siden 1974, men under ulike navn. Kvinnene fikk sin egen turnering i 2003, som spilles i Edsbyn.

Turneringens opphavsmann var Björn Swartswe, som trente Ljusdals BK. I starten gikk turneringen over tre dager, men den ble senere utvidet til fire dager. Antallet lag ble utvidet fra 16 til 20 i 2006, og lagene ble delt inn i fem grupper i stedet for fire, slik det var tidligere. I 2006 gikk man igjen tilbake til 16 lag. Fra og med 2009 har turneringen blitt spilt innendørs, for å sikre like forhold under alle kampene.

I begynnelsen var det vanskelig å skaffe 16 lag til turneringen, men i dag er det langt flere lag som ønsker å delta, derfor blir det av og til arrangert en B-turnering. Klubblag fra Sverige og Russland har dominert turneringen, og det er stort sett disse landene som har vunnet.